
Prieš didžiąsias šventes – Kalėdas ir Velykas pjaudavo kiaulę, nes prieš gavėnios laikotarpį reikėdavo daug ir sočiai pavalgyti. Papjovę kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Iš skrandžio virdavo plikynę, pūslę pripūsdavo ir pakabindavo paukšteliams nulesti, kraują ir žarnas panaudodavo vėdarams.
Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaičių patiekalas. Dabar kiek primirštas. Paimtą kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa paskerstos kiaulės mėsa. Storąsias žarnas išvalydavo ir išplaudavo. Virdavo perlines kruopas, paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju kimšdavo į žarnas. Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiu. Tada kraują sumaišydavo ne tik su perlinėmis kruopomis, bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų žarnų, kepdavo bulvinius vėdarus. Žarnų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios.
Gerai iškūrentame duonkepyje, kai lieka tik žarijos, vėdarai pašaunami kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti paskrudinami keptuvėje. Juos valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.
Visuomenės informavimo specialistė Dalia Jakštienė
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.