Varškės sūris

2021-01-21 / Žemaitijos NP

Varškės sūris – vienas tradicinių žemaičių maisto produktų. Sūrius valgydavo šviežius su uogiene, medumi, dalį pasūdę džiovindavo žiemai. Gaminio sėkmė priklauso ne tik nuo šeimininkės,o įgudimo virtuvėje laipsnio, bet ir nuo pieno savybių. Jeigu pienas per riebus – sūris lips prie sūrmaišio, bet bus labai skanus. Sūriams, kuriuos ruošiamasi džiovinti, labiau tinka liesesnis, separuotas „mašinavotas“ pienas.

1. Pašildome pieną. Šiuo atveju, 7 litrus.

2. 3 litrus rauginto pieno išmaišome su valgomuoju šaukštu druskos ir saujele kmynų.

3. Supilame rūgpienį į užkaitusį saldų pieną.

4. Kol pieną sutraukia, po truputį maišome.

5. Sutrauktą varškę sudedame į sūrmaišį.

6. Užrišame sūrmaišį.

7. Sūrį dedame į sląstus (sūrspaudę) ir paliekame susispausti.

Štai taip atrodo sūris keletą valandų praleidęs sląstuose.

Skanaus

 

Visuomenės informavimo specialistė D. Vaškienė

Scroll to top