Sriuba su užtrinu

2021-10-20 / Žemaitijos NP

„Užtrinas – tai nelydyti kiaulienos taukai. Kai papjauna kiaulę, nuo pilvo nuima taukus su plėve. Taukus ištiesia ant stalo, juos pasūdo, užberia pipirų, suvynioja ir suriečia. Užtrinas būna didelis, ilgas ir storas kaip volas. Plėvė išorėje, ją susiuva. Užtriną dar medžiaga pridengia.“ („Plateliai“, 1999, p. 414)

Suvyniotą užtriną laikydavo šiltai padėtą, dažniausiai nuo kelių savaičių iki mėnesio, iki kol įgauna specifinį skonį ir kvapą. Iš balkšvo užtrinas spalvą ilgainiui pakeičia į gelsvą. Užtenka mažo, bet galingo skoniu gabalėlio, kad praskanintų virtas bulves ar bulvienę. Šiais laikais turbūt retas ragavo ar apskritai apie užtriną girdėjo…

Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centro dūšia Daiva Vaškienė išvirė tikrą, grietinę užbalintą, babkos lapais pasipuošusią bulvienę. Pagrindinis jos akcentas – riekelė to, kone mistiško, tačiau iš tiesų labai savo produkto, – užtrino.

Vaizdo medžiagą rasite paspaudę ČIA.

Scroll to top