Krepšys sūriams džiovinti eksponuojamas Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos etnografinėje ekspozicijoje

2020-05-21 / Žemaitijos NP

Krepšys, pintas iš karnų (eglės šaknų), su dangčiu, buvo naudojamas sūriams džiovinti. Dugnas išpintas rečiau, o šonai ir viršus – tankiau. Krepšys šniūrais (virvėmis) buvo kabinamas palubėje.

Norint pasigaminti džiovintą sūrį, pirmiausia reikia užvirinti saldų pieną ir įpilti rūgštų. Nugriebtą masę sukrėsti į sūrmaišį ir paslėgti. Vėliau sūris išimamas ir padruskinamas. Sūris tampa kietas, sulipęs. Sūrius džiovindavo ant palangės ar pakabintus pintinėje. Sudžiūvusį sūrį numazgodavo, nugramdydavo ir vėl padžiaudavo. Taip sūrį sudžiovindavo labai kietai. Džiovinti sūriai buvo mėgstami vaikų. Valgydavo juos žiemą, kai nebūdavo pieno.

Norint pamatyti daugiau įdomių eksponatų, kviečiame apsilankyti.

 

Visuomenės informavimo specialistė Dalia Jakštienė

Scroll to top