Apsilankymas Estijoje: karinio paveldo turizmas

2024-10-10 / Žemaitijos NP
bokštas

Spalio 7-9 d. Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis ir projekto „Military heritage II“ produkto vystymo koordinatorė Rovena Augustinė, lankėsi Estijoje.  Išvyka organizuota projekto “Military heritage II” lėšomis ir buvo skirta pasisemti gerosios karinio paveldo turizmo organizavimo patirties. Drauge su mumis karinius objektus lankė Plungės turizmo centro direktorė Sandra Kasmauskienė ir Platelių miestelio seniūnas Robertas Šimkus, bei projekto partneriai ir turizmo paslaugų atstovai iš Latvijos  ir Lietuvos .

Išvykos metu pristatytas Geležinkelių ir ryšių muziejuje Hapsalu mieste, taip pat dvi dienas lankyti Hiumos salos karinio paveldo objektai.

Geležinkelių ir ryšių muziejus

Pirmadienį pavakarę aplankytas Hapsalu geležinkelio stotyje įkurtas Geležinkelių ir ryšių muziejus (Raudtee – ja Sidemuuseum) pristato 150 metų trukusią Estijos geležinkelių ir susisiekimo priemonių raidą. Muziejaus ekspozicija susideda iš dviejų dalių. Vienoje muziejaus dalyje galima susipažinti su Estijos geležinkelių istorija ir pažvelgti į senąjį paštą. Antrajame – sužinoti ryšių raidos istoriją nuo telegrafo iki šiuolaikinių mobiliųjų telefonų ir televizijos. Taip pat galima pamatyti tarnybinę įrangą, uniformas, skiriamuosius ženklus ir pan. Lauke taip pat yra ekspozicija. Čia, ant bėgių prie stoties, eksponuojamas Antrojo pasaulinio karo garvežys.

Nuo karinių pakrančių baterijų iki vėjo muziejaus Hiumoje

Antradienį, vedini gido Ain Tähiste, aplankėme Hiumos militarizmo muziejų (Hiiumaa Militaarmuuseum). Muziejus įkurtas 2007 m. buvusioje buvusioje Tahkunos pasienio apsaugos stotyje. Muziejinė ekspozicija pristato Hiumos salos karo istoriją.

Tai pat aplankytas Tahkuna švyturys. Švyturys yra šiaurinėje Hiumos dalyje ir yra aukščiausias ketaus švyturys Estijoje. Jo aukštis yra 42,7 m. ir jis buvo pastatytas 1875 m.Švyturiu paskirtis – užtikrinti laivybos saugumą Baltijos jūroje.

Dieną užbaigėme apžiūrėdami Tahkunos pakrantės baterijas ir dviejų aukštų požeminį valdymo centrą su dviem įėjimo tuneliais.

Trečiadienio lietingas rytas prasidėjo nuo Orjaku karinio uosto lankymo. O kelionę užbaigėme tyrinėdami interaktyvią Hiumos vėjo bokšto ekspoziciją (Elamuskeskus Tuuletorn – Windtower Experience). 2020 m. pastatytame pastate įrengtas šiuolaikiškas Hiumos salos išskirtinumą atskleidžiantis muziejus. 

Kelionės metu buvo labai įdomu ir naudinga susipažinti su karinio paveldo turizmo pavyzdžiais iš ankstesnio Estijos-Latvijos programos (Estonia-Latvia Programme) karinio paveldo projekto. Estijos patirtis bus labai naudinga toliau vystant karinio paveldo turizmo produktą Pietų Latvijoje ir Lietuvoje.

Veikla organizuota įgyvendinant projektą LL-00052 „Baltijos šalių karinio paveldo turizmo produkto plėtra Lietuvoje ir Pietų Latvijoje”(akronimas Military Heritage II), kurš finansuoja 2021–2027 m. Interreg VI-A Latvijos ir Lietuvos programa (Interreg Latvia – Lithuania Programme).

Projekto produkto vystymo koordinatorė Rovena Augustinė

Šis straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už jo turinį pilnai atsako Žemaitijos nacionalinio parko direkcija ir jis nebūtinai atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

#militaryheritage #latlit #visithiiumaa #militaryheritagetourism #militaryhistory

Lauku Ceļotājs / Baltic Country Holidays | Zemgales Plānošanas reģions / Zemgale Planning Region | AtostogosKaime.lt | Žemaitijos nacionalinis parkas | Latgale.Travel

Scroll to top