Ant tradicinio Velykų stalo būtinai turi būti šaltienos, kurią žemaičiai kuošena arba kuošeliena vadino. Seniau šaltieną virdavo iš kiaulės galvos ir kojų. Septynias savaites pasninkavusiam žmogui toks valgis pats tas, o dabartiniam – gal kiek per riebu. Todėl mes virimui naudojome kiaulienos mentę, vištienos krūtinėlę. Vis dėlto be kiaulės kojelių neapsieisite – kitaip šaltiena nestings.
Kuošelienas gaminimą galit pamatyti vaizdo įraše https://fb.watch/4tABOx-owE/
Reikės:
🔸 1 kg kiaulienos mentės
🔸 1 vištos krūtinėlės
🔸 2 kiaulės kojelių
🔸 Lauro lapų
🔸 Pipirų
🔸 Česnako
🔸 Morkos
Ruošimas:
🔸 Nuplautą mėsą užpilame šaltu vandeniu ir užverdame
🔸 Suputojusį vandenį nupilame, mėsą dar kartą nuplauname ir dedame ilgam virti, kol kojelės išsinarstys
🔸 Išvirusią mėsą išimame iš sultinio, pravėsiname ir pjaustome norimo dydžio gabalėliais
🔸 Supjaustytą mėsą suberiame į sultinį, kuriame ji prieš tai virė, dedame lauro lapų ir po kelis žirnelius karčiųjų ir juodųjų pipirų.
🔸 Druskos beriame į sūriąją pusę, nes šaltienoje esanti natūrali želė sūrumą neutralizuoja
🔸 10-15 minučių mėsą paverdame
🔸 Išvirusią šaltieną galime paskaninti česnaku.
🔸 Pilstome šaltieną į indelius, prieš tai galime į dugną pripjaustyti virtų morkų papuošimui.
🔸 Paliekame šaltai, kad sustingtų
Šaltieną per Velykas seniau valgydavo su mieliniu pyragu ir krienais.
Skanaus
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.