Žemaičiai kuošena arba kuošeliena vadino

2021-03-26 / Žemaitijos NP

Ant tradicinio Velykų stalo būtinai turi būti šaltienos, kurią žemaičiai kuošena arba kuošeliena vadino. Seniau šaltieną virdavo iš kiaulės galvos ir kojų. Septynias savaites pasninkavusiam žmogui toks valgis pats tas, o dabartiniam – gal kiek per riebu. Todėl mes virimui naudojome kiaulienos mentę, vištienos krūtinėlę. Vis dėlto be kiaulės kojelių neapsieisite – kitaip šaltiena nestings.

Kuošelienas gaminimą galit pamatyti vaizdo įraše https://fb.watch/4tABOx-owE/

Reikės:

🔸 1 kg kiaulienos mentės

🔸 1 vištos krūtinėlės

🔸 2 kiaulės kojelių

🔸 Lauro lapų

🔸 Pipirų

🔸 Česnako

🔸 Morkos

 

Ruošimas:

🔸 Nuplautą mėsą užpilame šaltu vandeniu ir užverdame

🔸 Suputojusį vandenį nupilame, mėsą dar kartą nuplauname ir dedame ilgam virti, kol kojelės išsinarstys

🔸 Išvirusią mėsą išimame iš sultinio, pravėsiname ir pjaustome norimo dydžio gabalėliais

🔸 Supjaustytą mėsą suberiame į sultinį, kuriame ji prieš tai virė, dedame lauro lapų ir po kelis žirnelius karčiųjų ir juodųjų pipirų.

🔸 Druskos beriame į sūriąją pusę, nes šaltienoje esanti natūrali želė sūrumą neutralizuoja

🔸 10-15 minučių mėsą paverdame

🔸 Išvirusią šaltieną galime paskaninti česnaku.

🔸 Pilstome šaltieną į indelius, prieš tai galime į dugną pripjaustyti virtų morkų papuošimui.

🔸 Paliekame šaltai, kad sustingtų

 

Šaltieną per Velykas seniau valgydavo su mieliniu pyragu ir krienais.

Skanaus

 

Visuomenės informavimo specialistė
Daiva Vaškienė
Scroll to top