Varškės sūris – vienas tradicinių žemaičių maisto produktų. Sūrius valgydavo šviežius su uogiene, medumi, dalį pasūdę džiovindavo žiemai. Gaminio sėkmė priklauso ne tik nuo šeimininkės,o įgudimo virtuvėje laipsnio, bet ir nuo pieno savybių. Jeigu pienas per riebus – sūris lips prie sūrmaišio, bet bus labai skanus. Sūriams, kuriuos ruošiamasi džiovinti, labiau tinka liesesnis, separuotas „mašinavotas“ pienas.
1. Pašildome pieną. Šiuo atveju, 7 litrus.
2. 3 litrus rauginto pieno išmaišome su valgomuoju šaukštu druskos ir saujele kmynų.
3. Supilame rūgpienį į užkaitusį saldų pieną.
4. Kol pieną sutraukia, po truputį maišome.
5. Sutrauktą varškę sudedame į sūrmaišį.
6. Užrišame sūrmaišį.
7. Sūrį dedame į sląstus (sūrspaudę) ir paliekame susispausti.
Štai taip atrodo sūris keletą valandų praleidęs sląstuose.
Skanaus
Visuomenės informavimo specialistė D. Vaškienė
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.