Pyragas RIEŠUTINĖ

2021-03-24 / Žemaitijos NP

Velykoms pabandykite išsikepti pyragą, skirtinguose Lietuvos kampeliuose vadintą koriuku, pupelių tortu, riešutėliu… Plungės rajone Dovainių kaime šis skanėstas riešutine vadintas.

Įtraukite visą šeimą į smagų saldumyno ruošimo procesą: drauge tešlą vyniokite, gnaibykite ją ir mažus rutuliukus pagaminę viską saldžiu sirupu apliekite. Pamatysit, kaip puikiai susiklijuos – tiek riešutinė, tiek šeima.

Beje, vaizdo įraše https://fb.watch/4qYoHKHaLe/ matomo rankšluosčio autorė – Vilma Rečkauskienė – Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centro audėjų klubo narė, tautodailininkė. Na, o  rankšluostį apmezgė plateliškė Jolanta Kuizinienė.

 

Riešutinei naudojome:

Tešlai:

🔸2 kiaušinius

🔸Žiupsnelį druskos

🔸Arbatinį šaukštelį cukraus

🔸Miltų tiek, kad tešla neliptų prie rankų

Sirupui:

🔸2 didelius šaukštus medaus

🔸2 valgomuosius šaukštus cukraus

🔸20 g sviesto

Kepimui:

🔸50/50 kiaulės taukų ir aliejaus mišinio

 

Ruošimas:

 Tešla:

🔸Kiaušinius išmaišome su druska ir cukrumi

🔸Suberiame miltus ir išmaišome

🔸Minkome tešlą, iki kol nebelimpa prie pirštų

🔸„Riešutėlius“ galime daryti įvairiai: pasidarius volelį pjaustyti mažais gabalėliais arba atgnybus gabalėlį tešlos kiekvieną riešutėlį padaryti atskirai

🔸Išlydome taukus aliejuje ir dedame riešutėlius kepti, iki kol gražiai apskrus

 

Kol riešutėliai vėsta, pasidarome sirupą:

🔸Medų, cukrų ir sviestą maišydami kaitiname puode, iki kol cukrus visiškai ištirps

 

Pyrago formavimas:

🔸Pasirinktą indą, kuriame riešutinė stings, ištepame su trupučiu sviesto

🔸Sudedame indan atvėsusius riešutėlius, ant jų pilame sirupą, intensyviai maišydami.

🔸Tada sirupų aplietą masę paspaudžiame ir padedame į vėsią vietą, kad sustingtų

🔸Jei pyragas sunkiai išsiima, indą su pyragu trumpai panardinkite į karšto vandens vonelę

 

Visuomenės informavimo specialistė
Daiva Vaškienė
Scroll to top