Ant kiekvieno žemaičio Velykų stalo būtinai turi būti krienų. Seniau atskirų padažų prie mėsos patiekalų neruošdavo, tačiau krienų būdavo apsčiai: baltieji gailūs krienai, nuo kurių kvapo ašaros bėgdavo, o įsidėjus burnon net amą atimdavo; raudonieji krienai, dažyti burokėlių sunka; rūgštoki krienai su trintomis spanguolėmis; švelnūs krienai su grietine.
Krienus reikia mokėti ir valgyti: maistą pirma reikia gerai sukramtyti ir tik po to dėtis burnon krienų – tada ne taip jaučiamas jų deginimas. O kas pirma krienus arba su kąsniu juos burnon įsideda, tas pajus visą krienų galią – ir ašaromis taškysis, ir vos kvapą atgaus.
Kad mūsų Velykų stalas turėtų naminių krienų prie mėsytės ar lašinukų pagaminome jų patys… O kiek buvo ašarų, nosies varvėjimo, gerklės graužimo… Gaila, kad negalima fotografijoje užfiksuoti šio kvapą gniaužiančio aštrumo. Bet rezultatas viską atperka. Lieka tik pridėti grietinės, burokėlių sulčių ar rūgščių uogų, o gal ir dar ko nors pagal savo skonį.
Pasigaminkite ir skanaukite.
Visuomenės informavimo skyriaus specialistė
Dalia Jakštienė
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.