Krepšys, pintas iš karnų (eglės šaknų), su dangčiu, buvo naudojamas sūriams džiovinti. Dugnas išpintas rečiau, o šonai ir viršus – tankiau. Krepšys šniūrais (virvėmis) buvo kabinamas palubėje.
Norint pasigaminti džiovintą sūrį, pirmiausia reikia užvirinti saldų pieną ir įpilti rūgštų. Nugriebtą masę sukrėsti į sūrmaišį ir paslėgti. Vėliau sūris išimamas ir padruskinamas. Sūris tampa kietas, sulipęs. Sūrius džiovindavo ant palangės ar pakabintus pintinėje. Sudžiūvusį sūrį numazgodavo, nugramdydavo ir vėl padžiaudavo. Taip sūrį sudžiovindavo labai kietai. Džiovinti sūriai buvo mėgstami vaikų. Valgydavo juos žiemą, kai nebūdavo pieno.
Norint pamatyti daugiau įdomių eksponatų, kviečiame apsilankyti.
Visuomenės informavimo specialistė Dalia Jakštienė
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.