Kiaulės galva Velykų stalui

2020-04-06 / Žemaitijos NP

Per Velykas, pasibaigus septynių savaičių gavėnios laikotarpiui visiems norėdavosi mėsos. Tad be jos neišsiversdavo niekas, ypač populiari buvo kiauliena. Kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus, tad kiaulienos patiekalus kaip apeiginius valgyti būdavo privalu. Daugelis neabejodami sakytų, kad ant šventinio Velykų stalo būtinai turėtų būti mėsos patiekalas – vyniotinis, keptas kumpis, šaltiena, rūkyta dešra, lašiniai. Taip ir būdavo ant turtingųjų stalo, tuo tarpu vargingiau gyvenantiems kiaulės galva ar kiaulės palūpis buvo tikras delikatesas. Šiandien kiaulės galva kaip patiekalas gerokai pamirštas. Ir visai be reikalo. Galvą išvirus su prieskoniais, vėliau pabarsčius trintu česnakėliu ir orkaitėje apskrudinus bus tikras skanumėlis. Valgyti reiktų prikandant pačių ruoštų krienų. Garantuojame tada tikrai pirštus apsilaižysite!
Pasiruoškite šitą mūsų protėvių mėgtą skanėstą Velykų stalui, nesigailėsite.

Visuomenės informavimo specialistė
Dalia Jakštienė

Scroll to top