Per Velykas, pasibaigus septynių savaičių gavėnios laikotarpiui visiems norėdavosi mėsos. Tad be jos neišsiversdavo niekas, ypač populiari buvo kiauliena. Kiaulė simbolizavo sotumą, žemės ūkio darbus, tad kiaulienos patiekalus kaip apeiginius valgyti būdavo privalu. Daugelis neabejodami sakytų, kad ant šventinio Velykų stalo būtinai turėtų būti mėsos patiekalas – vyniotinis, keptas kumpis, šaltiena, rūkyta dešra, lašiniai. Taip ir būdavo ant turtingųjų stalo, tuo tarpu vargingiau gyvenantiems kiaulės galva ar kiaulės palūpis buvo tikras delikatesas. Šiandien kiaulės galva kaip patiekalas gerokai pamirštas. Ir visai be reikalo. Galvą išvirus su prieskoniais, vėliau pabarsčius trintu česnakėliu ir orkaitėje apskrudinus bus tikras skanumėlis. Valgyti reiktų prikandant pačių ruoštų krienų. Garantuojame tada tikrai pirštus apsilaižysite!
Pasiruoškite šitą mūsų protėvių mėgtą skanėstą Velykų stalui, nesigailėsite.
Visuomenės informavimo specialistė
Dalia Jakštienė
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.