Duonos gira

2021-03-18 / Žemaitijos NP

Žemaitijoje girą darydavo ir kasdienai, ir talkoms, ir šventėms. Gamino ją iš duonos, burokėlių, džiovintų obuolių, kmynų… Na, o pamažu artėjant Velykoms verta prisiminti dažniausiai ant šventinio stalo atsiduriančią – duonos girą.

Gamybos procesą galite pamatyti paspaudę nuorodą: https://www.facebook.com/zemaitijanationalpark/videos/219280209983198

Atsigaivinkite!

Duonos girai
Reikės:
10 juodos duonos riekelių
4 l vandens
15g šlapių mielių
Stiklinės cukraus (mėgstantiems saldžiai – galima ir daugiau)
Gaminimas:
* Jei turit pečių su rinkiais – gerai paskrudiname duoną ant jo, jeigu ne – skrudiname orkaitėje (gerai apskrudusi duona gėrimui suteiks gražią, intensyvią spalvą).
* Paskrudusią duoną užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome apie pusvalandį, iki kol vanduo prisigers duonos skonio ir spalvos.
* Pasistovėjusį užpilą nukošiame, užpilame virinto vandens tiek, kiek trūksta iki 4 litrų gaminamos giros.
* Užsimaišome mieles su šaukšteliu cukraus ir pora valgomųjų šaukštų šilto (bet ne karšto) vandens ir palaukiame, kol pradės kilti, putoti.
* Į paruoštą duonos vandenį (šiltą – ne karštą) dedame norimą kiekį cukraus, pilame mieles, viską išmaišome.
* Pridengiame skepeta ir pastatome šiltai parai/dviem, kad įrūgtų, bet neperrūgtų.
* Įrūgusią girą išpilstome į butelius ir pastatome šaltai, kad sustabdytume rūgimo procesą.
Keramikos autorė Vaida Dapkutė iš Plungės
Visuomenės informavimo specialistė
Daiva Vaškienė
Scroll to top