Susitikimas su archeologais Šarnelės senovės gyvenvietėje

2024 08 10

Jau antrasis sezonas kuomet Šarnelėje, prie garsiojo Ertenio ežero, yra vykdomi archeologiniai tyrinėjimai. Nustatyta, kad žmonės čia lankėsi nuo pat vėlyvojo ledynmečio laikų – daugiau kaip prieš 12 tūkstančių metų. Jie čia medžiojo, vėlesniais laikais žvejojo ir kliovėsi kitais gamtiniais resursais. Užpelkėjęs ežeras išsaugojo šių žmonių reliktus, pasakojančius apie jų gyvenimą ir kasdienę buitį. Šiais metais toliau sieksime suprasti priešistorinių žmonių gyvenseną tęsiant archeologinius kasinėjimus. 2024 m. rugpjūčio 10 d. 10–15 val. skelbiame edukacinę programą, kurios metu archeologinių kasinėjimų vieta bus atvira visuomenei. Supažindinsime su archeologinių kasinėjimų vieta ir pačiais kasinėjimais, papasakosime apie Ertenio kraštovaizdį, siekiamus tyrinėjimų tikslus ir žinoma radinius. Programoje taip pat numatytas akmens amžiaus titnago skaldymo, kaulo ir rago dirbinių demonstravimas.

Vieta: Šarnelės senovės gyvenvietė ( kordinatės LKS 372347, 6221094, šalia Sauliaus Lingio sodybos – Bajorkaimio g. 6, 90445, Šarnelė, Žemaičių kalvarijos seniūnija, Plungės r. sav.). Į Bajorkaimio gatvę reikia sukti nuo Žemaičių Kalvarijos – Platelių kelio (kelio Nr. 3210)).

Data: rugpjūčio 10 d. 10–15 val.

Programa

  • Archeologinių kasinėjimų Šarnelės senovės gyvenvietėje demonstravimas ir supažindinimas su tyrimais. Pristato tyrimų vadovas dr. Tomas Rimkus ir ekspedicijos komanda.
  • Akmens amžiaus titnago, kaulo ir rago dirbinių demonstravimas ir gamyba. Pristato dr. Gvidas Slah.

Renginio skelbimas čia

Organizatoriai: Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas, Vilniaus dailės akademija, Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.

Rėmėjai:  Plungės r. savivaldybė, Lietuvos mokslo taryba

zemaitijos nacionalinio parko logotipas       

 

    Scroll to top