Latvijos Nepriklausomybės diena arba priešžiemis prie Platelių ežero

2021-11-25 / Žemaitijos NP

Klaipėdos Universiteto antrojo kurso geografų mokomosios išvykos įspūdžiai

Lapkritis pasižymi pereinamojo iš šiltojo į šaltąjį sezono požymiais, tačiau Žemaičių aukštumoje tiek rudens, tiek ir pavasario sezonai trunka gerokai ilgiau, nei labiau į rytus nutolusiose Lietuvos vietovėse. Tuo įsitikinome ir lapkričio 18 d. apsilankę Žemaitijos nacionaliniame parke prie Platelių ežero. Parko administracija suteikė mums galimybę praktiškai išmatuoti ežero vandens skaidrumą ir vandens temperatūrą šiuo pereinamuoju į žiemą sezonu. Tad bendromis studentų ir parko darbuotojų jėgomis laivas buvo nuleistas ant vandens ir pirmoji grupė juo pajudėjo ežero akvatorija tolyn nuo jachtklubo, laivuojama patyrusio vairininko ir kartu vyr. Kraštotvarkos skyriaus specialisto Sigito Kvašinsko. Likusieji kartu su parko geografe Rūta Junduliene , kuri taip pat ir Klaipėdos universiteto absolventė, iškeliavo Šeirės pažintiniu taku link Kumelkaktės, kur po gero pusvalandžio atplaukė ir pirmasis ekipažas. Laimei, kad tądien pietų-pietvakarių krypties vėjas buvo ne per stiprus plaukimui, bangos laivo nemėtė, bet ir šilta nebuvo, nes ant vandens jutiminė temperatūra buvo dar žemesnė. Tądien ir Klaipėdoje, ir Plateliuose oro temperatūra laikėsi apie +6-8 o C, dažnokai purkšnojo lietus, o saulė tik šykščiai žvilgtelėdavo pro debesis ir vėl pasislėpdavo. Ties Kumelkakte ekipažai apsikeitė vietomis: antrasis sėdo į laivą, o pirmasis su Rūta Junduliene priešaky toliau ėjo Šeirės taku link Piktežerio, kuris pasižymi ne tik dideliu pelkiniams ežerėliams gyliu (apie 16 m), bet ir rūgštesniu nei įprasta vandeniu. Tikras galvosūkis geografams, geologams ir hidrologams.

Atlikus užduotį, abi grupės susitiko prie jachtklubo, kur iškėlę į specialią priekabą laivą ir jo įrangą, visi skubėjome sušilti „Plate Lyn“ užkandinėje.

Prieš grįžtant į Klaipėdą, dar apsilankėme Žemaitijos nacionalinio parko Lankytojų centre, kurio ekspozicijas aprodė ir įdomiai pakomentavo gidė Aušra Brazdeikytė.

Dėkojame už galimybę pajusti priešžieminę Platelių ežero ramybę.

Ir sveikinimai latviams su praėjusia jų Nepriklausomybės diena.

Lietuvos gamtinės geografijos dėstytoja
prof.dr. Angelija Bučienė
Studentų nuotraukos
Scroll to top