Išvyka pas paslaugų ir produktų teikėjus dėl Žemaitijos nacionalinio parko produkto ženklo

2021-06-18 / Žemaitijos NP

Žemaitijos nacionalinio parko (ŽNP) produkto ženklas skirtas vietos produktų gamintojams, amatininkams, turizmo paslaugų teikėjams ir kitiems vietos gyventojams, savo veikla prisidedantiems prie darnaus turizmo plėtros šioje saugomoje teritorijoje. Šis ženklas padeda keliaujantiems atrasti, o vietos žmonėms populiarinti savo bendruomenių projektus ir paslaugas, kurios atitinka pagrindines darnaus vystymosi vertybes.

Sertifikavimo procesas paprastas: užpildyti paraišką, pridėti dokumentą, įrodantį veiklą saugomoje teritorijoje, pateikti ŽNP direkcijai. ŽNP produkto ženklo taryba priima sprendimą dėl ženklo suteikimo. Žemaitijos nacionalinio parko produkto ženklas suteikiamas penkeriems metams. Po penkerių metų produkto ženklo turėtojai vėl gali teikti paraišką ir resertifikuoti savo teikiamas paslaugas ir produktus.

Šių metų birželio 15 d. Žemaitijos nacionalinio parko produkto ženklo tarybos, kuriai vadovauja direktorius Ramūnas Lydis, nariai surengė išvyką pas paslaugų ir produktų teikėjus, kurie buvo pateikę paraiškas sertifikuoti ir resertifikuoti savo paslaugas ir produktus. Pirmiausiai komisija įvertino tautodailininkės Vilmos Rečkauskienės megztas riešines, austus takelius, grindų takus ir nutarė suteikti šiems produktams ŽNP produkto ženklą.

Aplankėme ir Gabrieliaus Kuliešiaus bitininkystės ūkį, kuriame buvo sertifikuotas medus ir bičių duonelė. Sodyba įsikūrusi Skuodo r., Dvarviečių k., prie Bartuvos upės tvenkinio, kur seniau buvo Gelžinio vandens malūnas. Sodybos šeimininkas supažindino su bitynu, parodydamas, kokius įdomius avilius supirko iš vietinių senųjų gyventojų, pasidžiaugė aplinkinėmis natūraliomis pievomis, iš kurių bitės neša medų.

Išvykos metu ŽNP produkto ženklo taryba aplankė ir Birutės Kungienės turistinę stovyklą „Atžalynas“ Paežerės Rūdaičių kaime bei turistinę stovyklą „Juodupė“ Paplatelės kaime, kuriose įvertino turistinės stovyklos paslaugas. Nutarta resertifikuoti šiose turistinėse stovyklose teikiamas paslaugas tada, kai stovyklų šeimininkai užregistruos savo teikiamas paslaugas Valstybinės vartotojų apsaugos tarnybos neklasifikuojamųjų apgyvendinimo paslaugų teikėjų sąraše.

Aplankyta ir Platelių miestelyje, Liepijų gatvėje, įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „Liepija“, kurioje resertifikuotos (po penkerių metų vėl įvertintos) apgyvendinimo ir pirties paslaugos, nutarta šioms paslaugoms suteikti ŽNP produkto ženklą. Pasidžiaugta gražiai ir skoningai tvarkoma sodybos aplinka, jaukiais ramiam poilsiui įrengtais kambariais. Šeimininkai pasidalijo idėjomis, ką dar žada pasiūlyti poilsiautojams.

Šiemet į Žemaitijos nacionalinio parko direkciją kreipėsi Renavo dvaro sodyba su prašymu suteikti Saugomų teritorijų (ST) produkto ženklą jų teikiamoms edukacijoms ir produktams. Renavo dvaro sodyba yra Varduvos kraštovaizdžio draustinyje, kuris yra priskirtas prižiūrėti Žemaitijos nacionalinio parko direkcijai. ŽNP produkto ženklo taryba įvertino paraiškoje dėl saugomos teritorijos produkto ženklo naudojimo pateiktus produktus (žolelių mišinių arbatas ir kt.), edukacines programas, vedamas Renavo dvaro sodyboje, ir nutarė jiems suteikti ST produkto ženklą.

ŽNP produkto ženklo turėtojų gretos pasipildė dar dviem naujais nariais. Šiuo metu paslaugų ir produktų teikėjų su ŽNP produkto ženklu skaičius – 56.

Lankytojų aptarnavimo skyriaus gidė Aušra Brazdeikytė

Scroll to top