Velykos kvepia ne tik bundančiu pavasariu, bet ir gardžiais šventiniais kepiniais. Vienas tokių – Velykų boba, sutinkama ne vienoje tradicinėje virtuvėje. Apvali pyrago forma simbolizuoja gamtos cikliškumą, darną ir sugrįžusią Saulę. Skirtingų šio deserto receptų esama daugybės, tačiau tikslas vienas: kuo aukštesnis pyragas. Kuo boba labiau ištįsusi ir pasipūtusi papuoš jūsų stalą – tuo sotesni ir džiugesni bus ateinantys metai. Pasakojama, kad bobai kepant, po namus liepta vaikščioti pirštų galiukais, netrankyti durų ir net garsiai nekalbėti, kad pyragas „neišsigąstų“ ir nesubliūkštų…
Kaip jau minėjome, šio kepinio variacijų begalės: su varške, su džiovintais vaisiais, nes cukrus seniau prabangos prekė buvo, kakava, papuoštas glaistu ar tirpintu šokoladu, pabarstukais ar net pavasariniais žiedais.
Na, o mes jums parodysime, kaip tradicinę mielinę velykinę bobą kepėme. Tam panaudojome ne įprastas kepimo formas, o aukštesnes puodynaites. Gaminimą galit pamatyti vaizdo įraše https://fb.watch/4Adf0BO4de/
Beje, ant stalo šalia bobelių besipuikuojanti vištelė – tai Linos Galminaitės-Blanchot (linacreation) kūrinys.
Reikės:
🥧 3 kiaušinių
🥧 1/2 stiklinės šilto pieno
🥧 40 g cukraus
🥧 Šaukštelio vanilinio cukraus
🥧 Žiupsnelio druskos
🥧 Šaukšto aguonų
🥧 Galite dėti mėgstamų džiovintų vaisių
🥧 60 g riebalų (kiaulės taukai/sviestas)
🥧 15 g mielių
🥧 150 g miltų
Gaminimo eiga:
🥧 Mieles ištriname su trupučiu cukraus ir užpilame šlakeliu šilto vandens. Palaukiame, kol suputos.
🥧 Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Naudojama tik trynius.
🥧 Trynius gerai išsukame su cukrumi.
🥧 Išlydome taukus su sviestu ir pravėsusius supilame į kiaušinių masę, pamažu maišydami.
🥧 Supilame šiltą pieną, dedame druską ir pakilusias mieles.
🥧 Įsijojame miltus, kad kepinys būtų puresnis.
🥧 Suberiame aguonas (džiovintus vaisius), gerai išmaišome ir padedame 30-40 minučių šiltai, kad tešla pakiltų.
🥧 Pakilusią tešlą sudedame į pasirinktą aukštą, sviestu ištrintą kepimo formą (dar galime pabarstyti miltais).
🥧 Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
🥧 Jei tešlą pilsite į didesnį indą, boba keps apie valandą, jei į kelis mažesnius – apie pusvalandį.
Pravėsusią bobą puošiame glajumi, pagamintu iš likusių kiaušinių baltymų, citrinos sulčių (arba citrinos rūgšties) ir cukraus pudros. Trims baltymams sunaudojome 200 g cukraus pudros. Kol glajus nesustingęs, galite bobą papuošti aguonomis, džiovintais vaisiais, šokoladu…
Skanaus!
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.