Gavėnios laikotarpiu Žemaitijoje dažnai valgydavo iš kanapių pagamintą spirginę su bulvėmis, duona.
Kadangi pasninko dienomis senais laikais ir pieną vartoti vengdavo, tai putros, košės prabalinimui naudodavo gyvulinio pieno pakaitalą, pagamintą iš grūstų kanapių. Gamybos procesas labai primena visiems žinomo aguonpienio gaminimą.
Kanapė, beje, – tai itin daug baltymų turintis produktas, praturtinantis mitybą. Taigi, ir šiais laikais reikėtų nepamiršti, kokią įvairovę virtuvėje mums suteikia gamtos dovanos.
Spirginei:
Ant sausos keptuvės paskrudiname 100 g kanapių, sumalame jas, dedame druskos, smulkiai supjaustyto ir keptuvėje padžiovinto svogūno galvutę, žiupsnelį karčiųjų pipirų, seniau dėdavo ir kepintų miltų šaukštą. Viską išmaišom ir ragaujam su virtom bulvėm su lupena.
Pateikiame vaizdo medžiagą, kaip tai padaryti https://www.facebook.com/zemaitijanationalpark/videos/886922468766088
Visuomenės informavimo specialistė
Daiva Vaškienė
Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.
Biudžetinė įstaiga. Didžioji g.10, Plateliai, LT-90420 Plungės raj.
+370 448 49231
+370 448 49337
znp@zemaitijosnp.lt
Zemaitija National Park Directorate
Didžioji str. 10, Plateliai, LT-90420, Plungės dstr., Lithuania
Įmonės kodas: 191440964
PVM mokėtojo kodas: LT914409610, duomenys kaupiami juridinių asmenų registre.
Steigėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Puslapio sukūrimas dalinai finansuotas Europos Sąjungos 2014-2020m. Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis.