Spėjome suskaičiuoti neskubančius išskristi vandens paukščius

2018-01-15 / Žemaitijos NP

Kalendoriuose jau senokai užvertėme  žiemos lygiadienio lapelį, įpusėjo sausis.  Sausio pirmą dešimtadienį grožėjomės pavieniais pražydusiais gėlių žiedeliais,  kai kuriose pelkėse pamatytomis gulbėmis giesmininkėmis, trimituojančių gervių nepamirštamais garsais, užtvindytuose  laukuose  besiblaškančiu pempių būreliu. Stebėjomės, diskutavome ar tai dar neišskridę ar jau sugrįžę paukščiai. Daugybę įdomių pranešimų apie  neįprastas paukščių rūšis  žiemos metu surinko, renka   ir savo tinklalapyje skelbia Lietuvos ornitologų draugija.

Ši draugija kaip ir kasmet organizavo žiemojančių  vandens paukščių apskaitą, kuri visoje Lietuvoje vyko sausio 12-14 dienomis. Kaip ir ankstesniais metais, iš anksto buvome susiplanavę apskaitoje  sudalyvauti. Nors sinoptikai prognozavo  saulėtus orus, sausio 12 diena buvo pilka, tamsi, be jokio saulės spindulėlio.  Spaudžiant   dar neįprastam šią žiemą šaltukui,  aš, Gitana ir Saulius išsiruošėme prie Platelių ežero. Pirmiausia nuvykome prie Platelių jachtklubo.  Dalis ežero įlankų, užutekių jau buvo pilnai  užtrauktos ledu. Bet ežero platybės dar tyvuliavo ir aštrokame vėjyje šiaušė bangų keteras.  Žiūronų bei teleskopų pagalba prie Veršių salos suskaičiavome apie 600 laukių būrį, kurie maitinosi, turškėsi nardė, būriavosi ir vėl skirstėsi ieškodami maisto. Netoli laukių būrio   suskaičiavome net   147 didžiąsias antis, tarp kurių labai ryškiai išsiskyrė  viena didžioji antis albinosė (balta).   Tai tikriausiai  vienas iš trijų  2016 metų liepos 4 dieną  Plateliuose, Aurelijos ir Antano Razgų kūdroje  užfiksuotų  baltų ančiukų, kuris išgyveno ir virto gražuole antimi albinose.  Albinosams sunku išgyventi dėl jų matomumo, todėl jie stengiasi laikytis gentainių būryje.

Nuo jachtklubo išsiskyrėme  į dvi komandas, vieni į šiaurinę, kiti į  pietinę Platelių ežero dalį. Apibendrinus stebėjimo duomenis,  Platelių ežere be minėto 600 laukių būrio, dar  suskaičiavome  apie 220 kuoduotųjų ančių, 149 didžiąsias antis, 40 klykuolių, 5 mažuosius  bei 22 didžiuosius dančiasnapius, 8 gulbes nebyles, 16 gulbių giesmininkių. Mažesni Žiedelio, Iešnalio, Beržoro, Maudučio, Valančiausko ežerai  bei Rotinėnų tvenkinys jau buvo užsitraukę ledu. Ilgio ežero   pietvakariniame kampe dar glaudėsi 19 didžiųjų bei 7  kuoduotųjų ančių būrys. Čia sausio 13 dieną Zina ir Bronius Jokšai užfiksavo 11 nuo ledo pakylančių gulbių giesmininkių būrelį.    Porą didžiųjų ančių stebėjau Babrungėnuose, Babrungo upėje.

Pabaigę apžiūrėti mūsų parke esančius vandens telkinius, suskubome ieškoti žiemojančių vandens paukščių Plungės mieste esančiuose vandens telkiniuose. Babrungo upėje ties Plungės parku suskaičiavome 70 didžiųjų ančių.  Gandingos HE tvenkinyje  netoli Liurdo užfiksavome apie 400 sidabrinių kirų būrį bei 30 didžiųjų ančių. Minėtame  tvenkinyje ties Kaušėnais  stebėjome apie 330 didžiųjų ančių, 4 klykuoles ir 1 gulbę nebylę.  Sausio 13 dieną, spustelėjus dar stipresniam šaltukui, atvirų, neužšalusių vandens plotų, išskyrus  šaltinius bei upelius,  beveik nebeliko.

Žiemojančių vandens paukščių stebėjimų Lietuvos ornitologų draugija  dar laukia iki šių metų sausio 21 dienos. Tad paskubėkime  pasivaikščioti, apžvelgti neužšalusius  vandens telkinius, gal akis užklius   už įprasto ar net labai reto  užsilikusio vandens paukščio, apie kurį būtinai informuokite ornitologų draugiją arba mus.

Marija Jankauskienė

Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vyr. specialistė

Autorės nuotraukose:

  1. Didžioji antis su 11 ančiukų, iš kurių trys albinosai.
  2. Laukių būrio dalis ties Veršių sala.
  3. Kuoduotosios antys maisto ieškojo už Šventorkalnio  esančioje pietinėje įlankoje.
  4. Sidabrinių kirų būrio dalis Gandingos HE tvenkinyje.
Scroll to top