PARODA ,,LANGAI – NAMŲ AKYS”

2017-04-14 / Žemaitijos NP

2016 m. lapkričio 29 d. 13.30 val.  nuoširdžiai kviečiame į parodos ,,Langai – namų akys” atidarymą Platelių dvaro svirne. Paroda yra Lietuvos valstybinių parkų ir rezervatų asociacijos vykdomo etnoarchitektūrinio projekto „Langai“ renginys, pristatomos visų Lietuvos regionų langų, langinių ir verandų (gonkų) nuotraukos.

Ekspozicija veiks 2016 m. lapkričio 29 d. – gruodžio 25 d.

***

Apie parodą

Ši fotoparoda – vizuali išraiška Lietuvos parko ir rezervatų asociacijos vykdomo projekto „Langai“ skirto fiksuoti vieną gražiausių etnoarchitektūros bruožų – langų, langinių ir verandų (gonkų) – puošybą, kuri bene sparčiausiai nyksta visuose Lietuvos regionuose.

Saugomų teritorijų nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos nuolat vykdo aktyvią etninės kultūros puoselėjimo, materialiojo ir nematerialiojo kultūros paveldo apsaugos veiklą. Daugelyje parkų teritorijų direkcijų kultūrologai rūpinasi tradicinės etnoarchitektūros išsaugojimu bei populiarinimu vietos bendruomenėse. Kaip pastebi parkuose dirbantys specialistai, modernėjant visuomenei ir į parkų kaimus atvykstant gyventi  naujakuriams, sparčiai nyksta gražios tradicinės architektūros apraiškos, kaip gyvenamųjų namų puošyba, atspindinti būtent to gyvenamojo regiono architektūrinius bruožus. Tad šio projekto metu stengiamasi visos Lietuvos mastu kompleksiškai ir profesionaliai užfiksuoti senuosius langų, langinių, verandų (gonkų) puošybos elementus bei geruosius naujos statybos pavyzdžius. Iš nuotraukų matyti, jog svarbi ne tik lango puošyba, bet ir supanti aplinka. Paroda nėra skirta meninei temos pusei atskleisti. Veikiau, tai fiksavimas to, kad išliko. Nemaža dalis gyvenamųjų pastatų, kurių langai matomi nuotraukose, statyti XIX a. pb. – XX a. pr. Į projektą įsijungė net 18  parkų direkcijų iš visų Lietuvos etnografinių regionų.

Gražiausi tokių langų bei verandų pavyzdžiai (net 49 nuotraukos) pristatomi parodoje, keliausiančioje po visų etnografinių regionų parkų direkcijas, vėliau muziejus, kitas, norinčias priimti įstaigas. Gausiausiai atstovaujamas Aukštaitijos regionas, nedaug nusileidžia Dzūkija, kiek mažiau – Žemaitijos, Suvalkijos ir Mažosios Lietuvos  regiono nuotraukų. Žvelgiant į nuotraukas matyti, jog ilgiausiai gausi langų puošyba išsilaikė Aukštaitijos (ypač rytinės jos dalies) bei Dzūkijos regionuose. Ko gero, ekonominės, socialinės bei geopolitinės priežastys lėmė, jog Suvalkijoje puošyba nunyko anksčiausiai. Puošybos kuklumu bei savitumu išsiskiria Mažosios Lietuvos regionas.

Rengėjai – Lietuvos valstybinių parkų ir rezervatų asociacija, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Žemaitijos nacionalinio parko direkcija

Rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba

Plateliai, 2016

Scroll to top