Atidaryta Kazimiero Striaupos jubiliejinė medžio drožinių paroda

2017-03-08 / Žemaitijos NP

Platelių dvaro svirne kovo 1 dieną įvyko jubiliejinės (85 metų) Kazio Striaupos medžio drožinių parodos atidarymas. Parodoje pristatomi Kristaus gyvenimo ir mirties scenos iš Senojo ir Naujojo testamentų, vaizduojami Šventieji, Užgavėnių kaukės, įvairios šmaikščios situacijos iš gyvenimo ir istoriniai įvykiai.

Kazimieras – savamokslis, drožimo amato niekur nesimokė, tačiau talentą šiam užsiėmimui turi didžiulį. Parodos atidaryme Kazimieras pasakojo, kad drožinėja nuo nieko nenusižiūrėdamas, nieko nekopijuodamas, tai kas į galvą ateina. Drožti autorius pradėjo išėjęs į pensiją, nors mintis apie drožimą nepaleido ir anksčiau. Tačiau kai dirbo svajonėms įgyvendinti neužtekdavo laiko. Pirmasis jo darbelis buvo nedidelis, bet kruopščiai padarytas ant kėdės sėdintis ,,Muzikantas“. Šią skulptūrėlę, kaip ir daugybę kitų meistro darbų, įsigijo Žemaitijos nacionalinio parko direkcija.

Kaip pats autorius sako, su medžiu susidraugauti pradėjo po truputį. Daugiausiai drožia iš liepos, jei reikia ir ąžuolą į rankas paima. Ilgainiui meistro darbeliai namuose nebetilpo, teko pastatyti  klėtelę. Ten dabar ir saugo savo sukurtus darbus.

Kazimieras su savo drožiniais dalyvauja ne tik Lietuvos parodose, teko darbus eksponuoti ir Islandijoje. Ne kartą dalyvavo respublikinėje medžio drožėjų konkursinėje parodoje Rokiškyje Lionginui Šepkai atminti. Yra apdovanotas net dviem ,,Aukso vainikais“ už geriausius vaizduojamosios dailės kūrinius konkursinėse liaudies meno parodose.

Į parodos atidarymą susirinko daug garbingų svečių, kurie Kazimierui negailėjo gerų žodžių ir palinkėjimų. Autorių sveikino ne tik draugai ir kaimynai, bet ir kolegos tautodailininkai (V. Jaugėla, J. Jonušas, S. Kaminas, R. Kavaliauskienė, Z. Lelionienė, A. Vaškys ir kt.).  Pasidžiaugti puikia kūryba ir pasveikinti su jubiliejumi atvyko seimo narys Jurgis Razma, Plungės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Mindaugas Jurčius ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyriaus vadovė Sigita Dacienė.

Nežiūrint į garbingą amžių Kazimieras neketina sustoti, žada užsiimti drožyba, kiek jėgos leis. O minčių ir idėjų jam ieškoti nereikia, jos pačios ateina.

Kazimiero Striaupos parodą galima aplankyti iki balandžio 30 dienos, Žemaitijos nacionalinio parko ekspozicijos parodų salėje (Platelių dvaro svirne).

 

Lankytojų aptarnavimo skyriaus visuomenės informavimo specialistė D. Jakštienė

Scroll to top