Rugpjūčio mėnesio atmintinė Žemaitijos nacionalinio parko lankytojams

2015-08-17 / Žemaitijos NP

Gaivus Platelių vanduo, ežerą apjuosęs dviračių takas, poilsiui palankus oras, sukvietė daug poilsiautojų keliauti vaizdingomis Žemaitijos nacionalinio parko apylinkėmis. Dalis atvykusių, plūstelėjo į miškus ir pievas rinkti grybų, uogų, žolių arbatoms. Visi, renkantieji gamtos gėrybes, privalo laikytis Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos reikalavimų. Su jais būtina susipažinti prieš išsiruošiant į miškus ar pievas. Susipažinę su šio teisės akto ir kitais elgesio gamtoje reikalavimais geriau pažinsime turtingą parko gamtos aruodą, atkreipsime dėmesį į retas ir saugotinas rūšis.

Pagrindinė visų uogų rinkimo taisyklė, kurios privalu laikytis kiekvienam uogautojui – rinkti tik visiškai prinokusias uogas. Prinokę vaisiai yra maistingiausi, sukaupę daugiausiai vitaminų ir kitų vertingų medžiagų. Ypatingai didelę žalą uogienojams daro uogautojai, renkantys uogas neleistinais įrankiais – „šukomis“. Po tokio „uogavimo“ sužaloti krūmokšniai skursta ir eilę metų duoda žymiai mažesnį derlių.

Grybautojams primename, kad visuose miškuose privaloma laikytis Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklių. Jose numatyta, kad negalima rinkti voveraičių, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis kaip 1 cm, baravykų, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis kaip 1,5 cm. Draudžiama rinkti tikruosius juodbaravykius, skroblyninius raudonviršius, dėmėtuosius baravykus, raudonkepurius aksombaravykius ir kitus į Lietuvos raudonąją knygą įrašytus grybus. Renkamus grybus reikia arba išrauti pasukant į vieną, o paskui į kitą pusę, arba nupjauti prie pat žemės. Jeigu randate nepažįstamą ar nevalgomą grybą, geriau jo neliesti.

Primename, kad laukinių augalų sėklų ir vaisių rinkimas, grybų rinkimas, laukinių vaistinių ir prieskoninių augalų žaliavos ruošimas, laukinių techninių augalų žaliavos ruošimas, augalų ar jų dalių naudojimas dekoratyviniams tikslams pažeidžiant nustatytą tvarką užtraukia baudą piliečiams nuo septynių iki dvidešimt aštuonių eurų, o pareigūnams – nuo dvidešimt aštuonių iki penkiasdešimt septynių eurų.

Lankytojams ir parko gyventojus informuojame, kad Žemaitijos nacionaliniame parke yra 2 – Plokštinės ir Rukundžių gamtiniai rezervatai. Šių rezervatų ribos yra aiškiai nužymėtos ženklais. Vadovaujantis Saugomų teritorijų įstatymu bei kitais teisės aktais juose lankytis yra draudžiama. Šiose teritorijose galima lankytis tik mokomaisiais tikslais su grupių vadovais, lydint Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos specialistui.

Prašome saugiai elgtis su ugnimi – laužus kurti tik specialiai tam įrengtose laužavietėse, teritorijose kurios pažymėtos atitinkamais ženklais. Nuolat prižiūrėti užkurtą laužą, o baigus kūrenti, laužavietę kruopščiai užpilti vandeniu, kol jis visiškai nustos rusenęs. Pastebėjus gaisrą, jį užgesinti, o jeigu tai neįmanoma – apie gaisrą nedelsiant pranešti telefonu 112 arba tiesiogiai VĮ Telšių miškų urėdijai, policijai, valstybinei priešgaisrinės apsaugos tarnybai ar Nacionalinio parko direkcijai.

 

Parengė Žemaitijos nacionalinio parko vyriausiais specialistas Saulius Sidabras

Scroll to top