Tautodailės metai paskelbti Alytuje

2020-01-07 / Žemaitijos NP

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Tautodailės metais. Menininkai tautodailei skirtus metus pradėjo iškilmingu renginiu Alytuje – liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmėmis. Prieš penkiolika metų Lietuvos liaudies kultūros centras pradėjo rengti ,,Aukso vainiko“ konkursą parodą. Kasmet trys tradicinės dailės kūrėjai vainikuojami aukso vainikais už vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės kūrinius.

Šiųmetėje baigiamojoje konkursinėje „Aukso vainiko“ parodoje pristatyti dvidešimt aštuonių kūrėjų, geriausių savo apskričių meistrų, vertingiausi vaizdinės liaudies dailės, skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomųjų dailės šakų bei kryždirbystės kūriniai. Nugalėtojais tapo ir simboliniais aukso vainikais buvo karūnuoti: skulptorius Artūras Janickas iš  Alytaus už skulptūrėlių iš medžio kolekciją, audėja Aurelija Gražina Rukšaitė iš Kauno r. už įspūdingus juostų kilimus ir kryždirbys Rimantas Zinkevičius iš Ukmergės krašto už kryždirbystės paminklus. Mūsų žemietis Vytas Jaugėla apdovanotas mažuoju vainikėliu (III vieta – už vaizduojamosios liaudies dailės kūrinius – medžio skuptūros darbai).

Platelių krašto menininkai per penkiolika konkursinės parodos ,,Ausko vainikas“ metų keturis kartus buvo apdovanoti aukso vainikais: medžio drožėjas iš Dovainių Kazys Striaupa du kartus, 2006 m. ir 2011 m. tapo aukso vainiko nugalėtoju už tradicinę skulptūrą, Antanas Vaškys taip pat dukart apdovanotas už kryždirbystės darbus (2007 ir 2014 m.). Vytas Jaugėla už tradicinę skulptūrą 2014 ir 2016 m. buvo apdovanotas mažuoju vainikėliu (III vieta).

Tautodailės šventėje dalyvavo Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa, Lietuvos tautodailininkų sąjungos regioninių skyrių ir bendrijų nariai, menotyrininkai, etnologai, žymūs visuomenės, kultūros veikėjai. Koncertavo vyrų grupė „Ugniavijas“, Alytaus šokio studija „Aušrinė“, cirko studija „Dzūkija“. Renginyje dalyvavo ir Platelių krašto menininkai: Antanas Vaškys, Kazys Striaupa, Vytas Jaugėla, Laimutė Puidokienė, Kazytė Katkienė, Vilma Rečkauskienė, Jurgita Balvočienė.

2020-uosius paskelbus Tautodailės metais visuomenė ir ypač jaunimas bus skatinami domėtis tautodailės raida, jos šakomis, suvokti tradicinės dailės ir amatų kultūrinę ir meninę vertę.

Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vyr. specialistė  Aldona Kuprelytė

Scroll to top