2015 metų lankytojų „derlius“

2016-02-01 / Žemaitijos NP

Ruduo ir žiema tiek Platelių lankytojų centre, tiek ir visoje Žemaitijos nacionalinio parko (toliau – ŽNP) teritorijoje yra ramybės metas. Vis rečiau duris praveria norintieji ko nors paklausti, nusipirkti leidinį ar suvenyrą. Sumažėjo ir skambučių, elektroninių laiškų. Šis ramybės laikotarpis leidžia apžvelgti praėjusius metus, suskaičiuoti lankytojų „derlių“ Žemaitijos nacionaliniame parke.
Prisiminę 2015-ųjų sezoną, galime drąsiai teigti, kad jis buvo KARŠTAS! Karštas ne tik orų atžvilgiu, bet ir dideliais turistų srautais.
Didžiausia lankytojų apgultis išlieka Šaltojo karo ekspozicijoje. Ją pernai apžiūrėjo 36 545 poilsiautojai, t. y. 2,5 proc. daugiau nei užpraeitais metais (2014 m. – 35 629). Apie 12 proc. visų lankytojų buvo užsieniečiai. 22 užsienio turistų grupės atvyko iš kruizinių laivų.
ŽNP direkcijos specialistai per ekskursijas 3 516 lankytojų supažindino su gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, turistiniais objektais. 5 197 turistai aplankė Žemaitijos nacionalinio parko ir Užgavėnių ekspozicijas. Didėja susidomėjimas edukaciniais užsiėmimais: juose 2015 metais dalyvavo 1 221 žmogus.
Praėjusiais metais į Platelių lankytojų centrą sužinoti informacijos ar apžiūrėti čia įrengtos ekspozicijos „Žemaitijos žemės slėpiniai“ užėjo 5 458 lankytojai. Iš jų 3 771 (2 781 suaugusysis ir 990 vaikų) – iš Lietuvos, 1 687 (1 541 suaugusysis ir 146 vaikai) – užsieniečiai. Daugiausia atvykusiųjų buvo iš Vokietijos, nemažai sulaukta iš Latvijos, Italijos, Prancūzijos, Olandijos. Po truputį daugėja turistų iš Skandinavijos šalių ir Rusijos.
Dėkojame fiziniams ir juridiniams asmenims, teikiantiems įvairias paslaugas ŽNP teritorijoje, kurie jau daugiau kaip dešimtmetį informuoja apie jų aptarnautus poilsiautojus. Bendram lankytojų skaičiui surenkami duomenys iš kaimo turizmo sodybų, kitų apgyvendinimo įstaigų, nardymo centrų, turistinio inventoriaus nuomos ir kitų turizmo paslaugų teikėjų, ŽNP teritorijoje esančių ekspozicijų, muziejų (nepriklausančių direkcijai). Beveik visose minėtose lankytojų grupėse turistų skaičius pernai nežymiai padidėjo. 25 proc. sumažėjo tik renginių dalyvių ir 3,3 proc. poilsiautojų kaimo turizmo sodybose. Taigi, susumavus visus gautus duomenis, bendras ŽNP lankytojų skaičius 2015 metais siekia 153 662.
Geri atsiliepimai, pažadas vėl čia grįžti leidžia manyti, kad praėjusių metų lankytojų „derlius“ nebuvo blogas. Tad su naujomis idėjomis lauksime 2016 metų vasaros sezono.

 

Kraštotvarkos ir informacijos skyriaus

specialistė K.Narkutė- Beniušienė

Scroll to top